Hetlebakksåta
[Kart...]   Forside   Finne sti?   App   

Hetlebakksåta

Terreng: Åpen skog
Høyde over havet: 334 meter
Primærfaktor: 230 meterPå Hetlebakksåta trenger man ikke å klage på manglende utsikt!

Når du omsider haver i sykesenga på dødsleie, så er det uunngåelig at du begynner å tenke tilbake på det du har fått gjort her i livet. Mens smertene øker og kroppen verker og du synger på siste verset av en sang, så tenker du på hva du har oppnådd her på jorda. Og om ting du ikke har fått gjort. Og når det endelige tidspunktet nærmer seg, og mannen med ljåen kommer smygende inn døra, og du lukker øynene, og når du åpner dem igjen og finner ut at det visst bare var presten, da spør han deg om du har noe ugjort her i livet. Har du noe som du absolutt skulle fått gjort, men som du bare utsatte og utsatte og det aldri ble noe av? «Ja», får vi får all del håpe at du ikke må svare da. «Jeg fikk aldri vært på Hetlebakksåta.»

Hetlebakksåta er himmel på jord. Platået oppå denne åsen er dekka av en absolutt mesterlig furuskog. Den er så godt designa, velbygd og vakker, at man skulle tru den var skapt av Gud sjøl. Og rundt omkring ligger det vakre, små hauger, der man finner lynghei, snaufjell og kjempeutsikt. Alt er satt sammen i en perfekt miks, der skogen alltid er åpen og aldri blir for tett. På bakken kan man se lassevis av flotte, hvite steiner. Slike flotter steiner finner man ikke ofte i Bergen, i alle fall ikke i et slikt kvantum som dette.

Toppunktet på 334 moh. ligger på vestsida av åsen, like over tettstedet Hatlebakk. Her er det en støpt varde og postkasse med gjestebok. Litt lenger østover finner vi en annen haug som er nesten like høy. Denne haugen heter Breisteinsåta, og kjennetegnes først og fremst av at det står et høyt antennetårn her. Et skilt påstår at Breisteinsåta også skal være 334 meter høy, men kartet er uenig. Den riktige høyden er 331 meter.

Jeg aner at det kan ha vært ei ørlita navnekonflikt her. Åsen ligger tross alt midt mellom Breistein og Hatlebakk, og folk i hver bygd har nok ønska å kalle den opp etter sitt hjemsted. Imidlertid har Hatlebakk trukket det lengste strået, da åsen på de fleste kart bare figurerer med navnet Hatlebakksåta. Men til gjengjeld er det bare Breisteinsåta som har navneskilt. Der er jo også noe.

Det er flere forskjellige stier man kan gå etter på denne åsen. Den største av stiene går langs vestsida av nordryggen, og passerer blant anna det innbydende vannet Litlestemma. Her kan det lett friste å ta seg en dukkert, eller i det minste en liten pause. Sør for toppen finner man mange døde trær og spor etter skogbrann.

Vei
Korteste vei opp er å ta buss 37 til endestoppet på Breistein. Man går litt tilbake langs hovedveien, også ser man en sti som går oppover et lite jorde. Det er kanskje litt vanskelig å få øye på stien med det samme, men så snart du kommer over jordet blir den god og markert. Overraskende nok er kartet riktig når det gjelder denne stien. Det skjer ikke ofte i Åsane.Furuskogen på Hetlebakksåta er virkelig i særklasse.Breisteinsåta har antennetårn og varde.Utsikt fra Breisteinsåta. Her ser vi rett ned på Erviksåta.Badeplass ved Litlastemma.


blog comments powered by Disqus


(C) 2009-2017 Christian Berge

Personvernerklering