Storsåta
[Kart...]   Forside   Finne sti?   App   

Storsåta

Terreng: Åpen skog
Høyde over havet: 369 meter
Primærfaktor: 30 meterNår man kommer opp på Storsåtas toppunkt, ser man snart at turen ikke er komplett uten en tur bort til utsiktspunktet nedenfor.

En gang i blant vil man oppdage at man trenger viljestyrke for å gå på tur. Og den mengden viljestyrke som kreves, er gjerne rimelig propersjonal med høyden på de nærmeste einekratta. Legg til et lite stykke ugjennomtrengelig granskog og et par veldig bratte hellinger. Og vips så får du et sted som har så tett vegetasjon, at den mengden viljestyrke som trengs for å forsere det er uoppnåelig for de fleste av oss.

Like øst for Veten finner vi en liten topp ved navn Storsåta, der en slik umenneskelig viljestyrke hadde vært veldig kjekt å ha. Toppen ser så grei og åpen ut på avstand. Man ser at det er noen spredte grankratt der, men rundt dem ser det ut til å være helt greit å gå. Det er bare det, at mellom granene vokser det einer. Megaeiner. Og de vokser megatett.

Har man viljestyke nok, vil man likevel forsøke å kave seg gjennom krattet på Storsåta si sørside. Men med mindre man er umenneskelig, så gir man etterhvert opp, og ser om det er en enklere vei opp på en av de andre sidene. Og da finner man kanskje vestsida.

På vestsida ser man at det har gått opp folk før. Men å kalle de små spora som finnes under einekrattet her for "sti", er noe ingen ville finne på å gjøre. Så det kreves viljestyrke for å gå oppover her også, men heldigvis innenfor menneskelige grenser.

Og vår kjære Bergen har som vanlig ei belønning liggende på lur for ivrige turgåere. Den med viljestyrke nok til å klatre oppover en topp som ligger sylta ned i gran og einer, vil etterhvert oppdage et einerne blir lavere og lavere. Og det blir lenger og lenger mellom granene. Med ett oppdager man at man kan gå normalt igjen, og man ser rett forut et punkt som er slik at når du står der, så er det ikke lenger mulig å komme høyere opp. Man oppdager at man kan se ut gjennom granene, og at man der kan se både langt og lenger enn langt. Og man ser et platå litt nedenfor toppunktet, der det er slutt på granskogen, og man får fantastisk utsikt både nordover, østover og sørover. Og man tenker at jammen var det kjekt at jeg hadde nok viljestyrke til å gå opp hit.

Vei
Det passerer en sti noen få meter nedenfor toppen av Storsåta. Denne går fra Litlafjellet og opp til skaret mellom Veten og Storsåta. Fra høyeste punkt på denne stien er det som nevnt mulig å ta seg opp på Storsåta. Det er tungt å gå her, man ganske kort opp fra stien.Flott utsikt fra utsiktspunktet.Storsåta sett fra bakken opp mot Veten.


blog comments powered by Disqus


(C) 2009-2017 Christian Berge

Personvernerklering