Storevarden
[Kart...]   Forside   Finne sti?   App   

Storevarden

Terreng: Åpen skog
Høyde over havet: 217 meter
Primærfaktor: 70 meterEnkelt antennetårn av tre på Storevarden. Bak ser vi Askøy's høyeste topp Kolbeinsvarden.

Det må nok sies, og det er like greit å si det først som sist: Storevarden ligger ikke i Bergen, den ligger på Askøy. Jeg vil allikevel påstå at Storevarden er sjølskreven som medlem av Bergentopp 200. Hvorfor? Jo, fordi Storevarden opprinnelig ble regna som et av Bergens sju fjell!

Hva som egentlig er De sju fjell har blitt heftig debattert gjennom tidene. Bergenserne har aldri klart å bli enige om dette, og krangelen har vært så sterk at å delta i denne nesten ble sett på som definisjonen på å være bergenser. De første sjufjellsturene til Bergen turlag hadde Storevarden som første mål. Dette var før den store kommunesammenslåinga, så på den tida lå de fleste "sjufjellene" i andre kommuner. Sia da har målene til Sjufjellsturen blitt justert, sånn at alle nå ligger innenfor den nye Bergen kommune. Og Bergen turlag si definisjonsmakt er sterk, så nå er det nesten slutt på all krangling. Bergensere flest har nå godtatt at Lyderhorn, Damsgårdsfjellet, Løvstakken, Ulriken, Fløyfjellet, Rundemanen og Sandviksfjellet skal regnes som de sju. Men alle bergensere bør allikevel kjenne til at denne inndelinga egentlig er feil. Så det er ingen grunn til å legge debatten helt dø!

Det beste med Storevarden er at herfra har man utsikt mot Bergen sentrum fra sjøsida. Man har også veldig god utsikt mot stedet Florvåg på Askøy, og litt begrensa utsikt vestover mot Øygarden. Terrenget på toppen er skogløst, men det er mye kratt rundt, og skogen er ikke langt unna. På toppen står det to antennemaster av den enkle typen, samt en støpt bergensvarde.

Vei
Fra Øvre Florvåg snuplass er det veldig kort til toppen. Ta buss 482 hit, og fortsett oppover bakken fra busstoppet. På toppen av bakken svinger veien mot venstre, og du skal følge denne helt til enden. Her går det noen trapper opp til en liten sti innover skogen.

Stien fortsetter helt opp til toppen. Det er veldig kort til topps, men samtidig er det litt tungt å gå. Rundt stien er det nemlig en del kratt, og noen løse steiner. Også er det flere nakne, bratte berg der stien ikke er så godt synlig. Disse blir ganske glatte når de er våte.Storevarden gir sjøutsikt til Bergen!


blog comments powered by Disqus


(C) 2009-2017 Christian Berge

Personvernerklering