Kolhusfjellet
[Kart...]   Forside   Finne sti?   App   

Kolhusfjellet

Terreng: Fjell
Høyde over havet: 353 meter
Primærfaktor: 60 meterFra høyeste punkt ser vi rett mot varden

Det er veldig fint oppå Kolhusfjellet, men det ligger på en måte litt avsides og utenfor allfarvei. Viss man kommer fra Totland, går man gjerne heller opp på Totlandsfjellet. Og viss man kommer fra Myrdalsvatnet, går man heller opp på Stordalsfjellet.

På Kolhusfjellet er det to små topper, og det er så godt som umulig å se hvem som er høyest. Den toppen med best utsikt er markert med en varde, men det er den andre toppen som er markert som toppunkt på kartet. Så da ser det ut som om varden ikke står på høyeste punkt. På fjellet vil du også se endel brente trær, fra skogbrannen i 2003.

Vei
Ta buss 71 til Øvre Totland (nest siste stopp). Herfra går det en enkel asfaltvei oppover rett over busstoppet. Følg veien rundt første sving, og du kommer til en liten parkeringsplass. Bak parkeringsplassen finnes det ei grind, en sti over et jorde, og ei ny grind på andre side av jordet. Fortsett rett fram etter den andre grinda.

Du kommer nå inn på en veldig steinete "vei" som går slakt nedover en bakke. Følg denne helt ned. Ved bunnen av bakken kommer du til et stort, åpent område. Veien fortsetter videre opp igjen, men jeg har ikke klart å finne noen sti fra denne veien og opp på Kolhusfjellet. Så viss du vil opp, må du sannsynligvis klare deg uten.

Ett alternativ for å komme seg opp, går imidlertid via dette åpne området. Du vil se at det renner en bekk ned gjennom området, og det går også noen stier rundt omkring her. Følg disse oppover i området, og du kommer straks til et lite sted der det pleier å stå en lavvo. Rett forbi lavvoen går det en liten bekk opp gjennom granskogen.

Granskogen er dessverre altfor tett til at det er mulig å ta seg fram gjennom den. Men det er mulig å gå i bekken! Gå i så fall opp langs bekken, og følg den helt opp. Dette er en ganske tung vei å gå, men det er heldigvis ikke så langt. Om ei stund er du ute av granskogen igjen, og da blir det vesentlig lettere å ta seg fram. I praksis er du da også over skoggrensa. Den kløfta som bekken renner i gjør en brå sving mot høyre, og du skal bare følge denne kløfta videre. Du passerer da toppen med varde på til venstre, man skal bare gå rett fram for å komme til det høyeste punktet.Utsikt fra varden


blog comments powered by Disqus


(C) 2009-2017 Christian Berge

Personvernerklering