Toppenipa
[Kart...]   Forside   Finne sti?   App   

Toppenipa

Terreng: Åpen skog
Høyde over havet: 232 meter
Primærfaktor: 55 meterSalhusfjorden åpner seg i all sin prakt fra Toppenipa.

Viss du ønsker deg en kort topptur, så er Toppenipa et godt alternativ. Fra nærmeste busstopp er det under en halvtimes gange til topps. Vel oppe er landskapet åpent, og du har perfekt utsikt over boligfeltene på Toppe, og mot Salhusfjorden. Ellers er det høgere topper rundt på alle kanter, så man ser ikke så veldig langt i de andre retningene. Om du derimot ønsker å beundre Høgstefjellet eller Geitanuken fra litt avstand, så er Toppenipa noe for deg.

Naturverdier
Selv om Toppenipa er ganske liten, gir den allikevel en stor naturopplevelse. Det er en ganske fin og rik edelløvskog her, som består av varmekjære treslag som alm, hassel, lind og ask, samt boreale treslag som bjørk, selje og hegg. Bartrær er det svært lite av. Men det finnes også flere sårbare lavarter her. Av den grunn blir Toppenipa vurdert til å ha "svært viktige" naturverdier i utredninga "Biologisk mangfold i Byfjellene nord i Bergen" (fra Miljøfaglig utredning AS).

Vei
Ta buss 3 til Støbotn (siste stopp). Rett etter busstoppet går det en liten vei opp til høyre. Denne er skilta med "Toppe gartneri", men du skal ikke helt dit. Følg istedenfor denne veien så lenge den går oppover, men ta inn til venstre på en ny sidevei når du er på bakketoppen. Sideveien fører deg til en port til et anlegg inni fjellet, og rett før porten går det en sti opp til høyre. Stien starter med et par steintrapper, og kan se litt overgrodd ut de første par metrene. Men den blir straks mye bedre.Kulturminner på veien opp.Fra Toppenipa er det bare et steinkast videre til Toppefjellet, som ses her.Toppenipa sett fra Toppefjellet.


blog comments powered by Disqus


(C) 2009-2017 Christian Berge

Personvernerklering