Lyderhorn
[Kart...]   Forside   Finne sti?   App   

Lyderhorn

Terreng: Fjell
Høyde over havet: 396 meter
Primærfaktor: ?Det er alltid mange mennesker på Lyderhorn.

Det er nå på tide å dele ut en pris. Nemlig prisen for «Bergens fineste fjell». Og her har juryen hatt svært mange gode kandidater å velge mellom. Men vi har til slutt klart å velge ut ett fjell, som vi mener er det fineste. Dere er spente, kan jeg tenke meg? Så la meg da få avsløre resultatet: Bergens fineste fjell er: *ta ta ta taaaaa* Lyderhorn!

I begrunnelsen for vedtaket legger juryen blant anna vekt på den flotte turveien som sirkler seg oppover friområdet Kvarven. Her er det tilrettelagt med benker og bord med jevne mellomrom. Det er ruiner av bunkerser og kanoner som den historisk interesserte kan boltre seg i. Mellom ruinene er det store plener man kan spille fotball eller ligge og sole seg på. Det er utsiktspunkter der man kan beundre Askøy og Kjøkkelvik og brua i mellom dem. Og det vokser sammenhengende skog i et belte fra sjø til fjell.

Videre legger juryen vekt på at når man kommer lenger opp, så kommer man til de fantastiske Skåleviksvatna. Omgitt av skinnende svaberg og åpen furuskog, så ligger disse vanna som en drøm nede i denne lune dalen. På nordbredden av det nordre Skåleviksvatnet bør man ta seg litt ekstra tid. Har kan man stå og skue oppover mot de spennende toppene man har foran seg. Fra di venstre side ser du hvordan landskapet bølger seg sakte, men sikkert gradvis oppover mot høyre. Du ser Ørnafjellet, Skjenafjellet og toppen av Lyderhorn langt der framme. Landskapet er så kult at du må bite tennene sammen for å ikke utbryte et gladhikstende WOW.

Om man vil bevege seg langsetter dette bølgende landskapet, får man en spennende tur med eventyrlige berg og småklatring og det hele. Juryen ser svært positivt på dette i sin begrunnelse. At det også er mulig å ta en enklere sti langs Skåleviksvatna for den mindre eventyrlystne, er ytterligere et pluss.

Ikke minst legger juryen vekt på at det over skoggrensa er et helt fascinerende vakkert landskap. Lyngheier med små einer og spredte trær. Og vakre fjellplanter som blomstrer og ønsker deg velkommen i regnbuens farger.

Men juryen sin begrunnelse er ikke komplett uten å nevne Lyderhorn sin helt unike toppfasong. Toppen er et kulerundt og ganske spisst horn. De siste meterne oppover hornet er bratte og tunge. Men til gjengjeld løfter de deg høyt til værs, og du befinner deg plutselig med luft under vingene. En varm og god vind stryker deg ømt over ryggen i det du kommer helt opp på Bergens kuleste topp. Og du står måpende på dette høye - men lille og koselige - hornet og kikker ut over verden.

Navnet "Lyderhorn" betyr "Lederhornet". Fjellet har fått dette navnet, fordi det har vært et godt synlig landmerke for skip som skulle seile inn til Bergen. Lyderhorn er det vestligste av "de sju fjell", og byens luftigste utsiktspunkt.

På Lyderhorn ligger det også en stor murkloss, og det står ei mast her. Masta brukes av Bergen lufthavn, mens murklossen er rester etter et varselsystem som ble bygd under første verdenskrig.

Vei
Korteste vei går fra Kjøkkelvik skole. Buss 45 stopper her, også er det skiltet sti oppover. Vær imidlertid oppmerksom på at denne stien er ekstremt bratt mot slutten. Så litt klatring er nødvendig.Utsikt fra Lyderhorn. Her ses det fantastiske turområdet Alvøskogen og Storavatnet.


blog comments powered by Disqus


(C) 2009-2017 Christian Berge

Personvernerklering