Gullsteinen
[Kart...]   Forside   Finne sti?   App   

Gullsteinen

Terreng: Åpen skog
Høyde over havet: 352 meter
Primærfaktor: 60 meter



Gullsteinen er ekstra vakker når det er snø. I bakgrunnen troner Løvstakken.

Akk, du vidunderlige gullstein, til deg vil jeg gå på mine gullbein!

Men selv uten gullbein bør man klare å få seg en tur opp til Gullsteinen. Denne høye åsen sør for Løvstakken er kanskje mest kjent for sin store og naturlige furuskog. Og ryktene tar ikke feil: skogen her oppe er i sannhet helt fantastisk. Og alle de flotte myrene mellom Gullsteinen og Løvstakken er så vakre at man aldri får lyst til å forlate dem igjen.

Mot Fyllingsdalen er terrenget veldig bratt. Det går noen få stier opp, men ellers legger man livet som innsats viss man går her. Fordelen med at det er så bratt, er imidlertid at det har blitt superdupre utsiktspunkter langs hele den stien som går langsetter ryggen. Mot Bergensdalen er terrenget rimelig slakt, og uten noen store skrenter av betydning.

Gullsteinen er alltid fin, men den blir ekstra fin om vinteren. Når snøen legger seg hvit og mjuk over Gullsteinens flotte furuskog, da bør man straks ta på seg vinterfjellskoene og komme seg ut. Én tur over Gullsteinen i snø, og du kommer sporenstreks til å ringe reisebyrået når du kommer hjem. For å kansellere sydenbillettene.

På toppen har man glimrende utsikt de fleste veier. Unntatt nordover, der man ser rett mot Løvstakken.

Gullstølen
Mot sørsida av åsen ligger det et sted som heter Gullstølen. Opprinnelig var dette stedet for statsminister Christian Michelsen si hytte. Hytta blei bygd i 1920, men allerede tre år seinere blei den gitt bort til speiderne. Christian Michelsen sleit med revmatisme, og hadde ikke lenger mulighet til å gå opp til den. I løpet av krigen blei dessverre hytta vandalisert av tyskerne, og siden utsatt for ytterligere hærverk og forfall i åra som fulgte. I 1967 var tilstanden så dårlig at den rett og slett bare måtte brennes ned. Men grunnmuren står ennå igjen. Eneste byggverk som finnes på Gullstølen i dag, er ei rastebu for turgåere. Denne blei bygd i 2006 av Bønes speidergruppe, og er svært kjekk å ha når det regner. Gullstølen er ellers et viktig knutepunkt for flere stier.

Fjøsanger landskapsvernområde
Øst for Gullsteinen ligger Fjøsanger landskapsvernområde. Dette området er helt spesielt, fordi man her finner avleiringer etter nest siste istid. At disse avleiringene ikke ble ødelagt av siste istid er ganske unikt.

Vei
Det går ingen rask sti rett opp til toppen, så man må gå litt omvei. Kortest er det sannsynligvis å gå fra Bønestoppen. Ta buss 25 hit, og følg stien som går til høyre for en fotballbane.



Gullstølen: Her ses grunnmuren til Christian Michelsen si hytte i forgrunnen, og taket til den nye rastebua i bakgrunnen.


blog comments powered by Disqus


(C) 2009-2017 Christian Berge

Personvernerklering