Rundemanen
[Kart...]   Forside   Finne sti?   App   

Rundemanen

Terreng: Fjell
Høyde over havet: 568 meter
Primærfaktor: 108 meterVarden og antennetårnet på Rundemanen. Varden markerer det høyeste punktet på fjellet, og står to meter høyere enn tårnet.

Rundemanen er ganske stor. Det er i tillegg ganske flatt oppå, noe som ikke gir så veldig god toppfølelse. På dette fjellet er det også en god del bygninger og veier. Rundemanen er det eneste fjellet i byfjellene hvor man i teorien kan kjøre bil helt til topps. I praksis er imidlertid veien stengt for motorisert ferdsel.

Rundemanen regnes noen ganger som et av "de sju fjell".

Bergen radio
Rundemanen har vært base for radioanlegg siden 1912. De første årene bodde det 25 personer fast her oppe i forbindelse med dette radioanlegget. Under krigen ble anlegget overtatt av tyskerne, som også bygde flere bunkere og kanonstillinger i området. Det antennetårnet som står på Rundemanen i dag kalles på folkemunne for "Eiffeltårnet", siden det ligner litt på en miniatyrutgave av Eiffeltårnet i Paris.

Høyeste punkt
Rundemanen har en høyde på 568 moh, og en varde markerer dette toppunktet. Antennetårnet skal i teorien stå to meter lavere. Ved sida av tårnet er det imidlertid bygd en haug som - etter hva jeg kan se - må være høyere enn varden. Men det er mulig den ikke teller som høyeste punkt siden den er kunstig.

Vidda i Bergen
Rundemanen er, sammen med Ulriken, utgangspunkt for den berømte turen over det som kalles for "Vidden". Rundemanen regnes imidlertid ikke selv for å være en del av Vidden.

Vei
Turveien fra Fløyen til Rundemanen er svært populær. Ikke bare for bergensere, men også for utenlandske turister. Den er godt skiltet, og går fra Fløyen, over Norde Midtfjellet, via Brushytta, og langs stupet av Blåmanen opp til Rundemanen.Varden og tårnet på nært hold.På Rundemanen er det mange bygninger og veier.Rundemanen sett fra Sandviksfjellet.Rundemanen sett fra Storsåta (Åsane).


blog comments powered by Disqus


(C) 2009-2017 Christian Berge

Personvernerklering