Leiteåsen
[Kart...]   Forside   Finne sti?   App   

Leiteåsen

Terreng: Skog
Høyde over havet: 206 meter
Primærfaktor: 60 meterGranmassakre på Leiteåsen.

Hva i all verden er det man leiter etter på Leiteåsen? Dette nøkkelspørsmålet har sannsynligvis blitt stilt av mang en turgåer i flerfoldige generasjoner. Noen har nemlig kalt åsen for Leiteåsen, men ingen kan lenger svare på hva man ikke finner! Jeg la derfor ut på tur på Leiteåsen for å søke svar på dette spørsmålet.

Og første kanditat for leiteobjekt jeg fant var en såkalt «post». Nærmere bestemt en sånn post man bruker i orienteringsløp. Orange og hvit og fastbundet på et tre, var den. Dette er absolutt noe man leiter etter, og kunne gjerne ha gitt navn til åsen. Men dessverre så posten veldig ny ut. Den er nok mye nyere enn navnet.

Neste mulige leiteobjekt var sti. Om man f.eks. kommer vandrende fra Tangelandsvatnet er sti en sterk mangelvare. Våt og utslitt etter sikksakkgang gjennom granskogen og et stort plask ned i myrdammen, vil nemlig sti være en guddommelig velsignelse. Men nå er det jo sånn at det heller ikke er så mye bebyggelse på denne sida av åsen. Og dermed er det ikke så mange som vil savne en sti her. For sidene som vender mot bebyggelse har jo faktisk stier. Så sti er nok heller ikke det det leites etter.

Det er mange skogsveier på Leiteåsen. Kanskje det er så mange at man blir forvirra og lurer på hvor man er. Viss det da regner, kan man fort bli usikker på hvilken vei man skal ta for å komme fram til bua. Ved turveien på åsen er det nemlig bygd ei bu for turgåere. Og når himmelen tømmer seg er denne bua virkelig et kjekt sted å oppholde seg. Et naturlig turmål å leite etter, altså. Men når man tenker etter, så er det egentlig ikke så mange kryss i veinettet på åsen, og bua er ganske lett å finne. Man trenger ikke å leite så mye etter den heller.

På Toppunktet er det svart granskog med megastore monstertrær. Det er det mange andre steder på åsen også, og man må nok leite litt for å finne fin natur. Dog vil man finne det til slutt. Noen steder er det ennå solrik skog med bjørk, gress og lyng. Toppunktet er det imidlertid greiest å holde seg lengst mulig unna. Det er skikkelig stygt, og ble på mitt besøk enda styggere av at det lå mange nedblåste graner overalt.

Kanskje er det også utsikt man er på leiting etter. Gode utsiktspunkt var nemlig ikke lett å finne, men det finnes steder der man kan se litt. Leiting etter dem er imidlertid nødvendig.

På vei ned fra åsen kan man gjerne ta fram kartet igjen. Da vil man se at gården rett vest for åsen kalles for "Leitet". Ja, du leste riktig: "Leitet". Det er altså her på denne gården man leiter, og ikke på åsen!

Åsen er bare oppkalt etter gården.

Vei
Ta buss 90 til Espelandshallen. Gå så over brua og forbi idrettsanlegget. Etter at du har kryssa jernbaneskinnene kommer du til en vei, og du kan ta til venstre her. I neste store kryss tar du opp til høyre langs veien som heter Londalen. Ta inn til venstre når du kommer til Lonflaten. I svingen innerst her ser du en sti gjennom skogen. Etter ei stund kommer den inn på turveiene, og du kan følge disse forbi bua og mot toppen.Utsikt mot Tangeland.Praktisk bu for dager med regn.


blog comments powered by Disqus


(C) 2009-2017 Christian Berge

Personvernerklering